среда, 17. јануар 2018.

ŽIVOTINJE ZA KOJE JOŠ NISTE ČULI: RUŽIČASTI VILINSKI OKLOPNIK, GRIVASTI VUK, ĆUBASTI JELEN...





Svi smo čuli za medveda i slona, ali da li znate kako izgledaju divlje životinje koje se zovu ćubasti jelen i patagonijska mara? Predstavljamo vam deset manje poznatih zverki - neke su slatke i smešne, dok bi druge pomazili samo najhrabriji.


Ružičasti vilinski oklopnik


Iza bombastičnog imena krije se mala noćna životinja, koja izgleda otprilike kao hrčak u kostimu superheroja. Vilinski oklopnik je dugačak oko 10 centimetara i može da se ukopa u zemlju za nekoliko sekundi kada se oseti ugroženo. Prirodno stanište mu je u Argentini, a hrani se crvima, insektima i korenjem.


Aj-aj


Ovaj sisar iz reda primata dolazi sa Madagaskara i jedini je savremeni predstavnik svog roda "Daubentonia". Živi u šumi, gde pravi gnezda u kojima spava tokom dana, dok je noću aktivan. Ženke donose mladunce na svet na svake dve ili tri godine.


Grivasti vuk


Svaštojed koji izgleda kao mešanac vuka i lisice zove se grivasti vuk i živi u travnatim oblastima Južne Amerike. Kada pronađe ženku, sa njom ostaje do kraja života. Iako ima duge noge nije dobar trkač, pa plen uglavnom vreba iz prikrajka, kao lisica.



Ćubasti jelen


Nije teško zaključiti da je ovaj sisar ime dobio po zanimljivoj "frizuri". Naseljava visinska područja centralne Kine, pa se o njemu malo zna. Mužjaci imaju izražene očnjake, koji dostižu dva i po centimetra dužine. Ćubasti jeleni se pare u periodu od septembra do decembra, a žive samo sedam godina.



Patagonijska mara


Patagonijska mara je krupni glodar iz familije morskih prasića, koji naseljava Južnu Ameriku i pomalo liči na kengura. Ima duge noge i upadljive uši. Jede lišće i voće. Pari se više puta sa istim partnerom.


  
Goli pacov


Evo životinjice koju verovatno ne biste voleli da pomazite. U pitanju je goli pacov koji, kao što mu ime kaže, nema krzno. Živi isključivo ispod zemlje, gde formira kolonije koje mogu da zauzmu i po četiri kilometra duge kanale. Najbitniju ulogu, baš kao kod pčela, imaju matice, dok je ostatak jedinki hijerarhijski raspoređen.


Gerenuk


Graciozna životinja, poznata još i pod imenom Valerova gazela, predstavlja vrstu antilope izuzetno dugog vrata i velikih ušiju. Živi u afričkim pustinjama i hrani se tako što brsti žbunje i drveće. Glava joj je nesrazmerno mala u odnosu na telo i zato izgleda čudno, posebno kada se podigne na zadnje noge.


Krtica zvezdastog nosa


Ova mala krtica se može naći u Kanadi i na severu Amerike. Lako se prepoznaje po pipcima koji joj okružuju njušku, a služe kao čulo dodira i sadrže čak 25.000 receptora. Poznati još i kao Ajmerovi organi, oni pomažu krtici da se snađe ispod zemlje tako što detektuju potrese.


Sunda


Sunda je poznata kao leteći lemur, mada zapravo nije lemur, a ne zna ni da leti. Ipak, ona zna da skače sa drveta na drvo i klizi po njegovoj kori. Živi u krošnjama, gde danju spava, a noću traga za hranom. Može se naći u Indoneziji, Singapuru, Maleziji i na Tajlandu.


Čudna rajska ptica


Poznato je da mužjaci koriste različite trikove da privuku ženke, a čudna rajska ptica ima sposobnost da pomoću perja potpuno transformiše svoj izgled. Ona obrazuje nešto nalik na lepezu, a zatim skakuće po drvetu, kako bi privukla pažnju partnera za parenje. Naseljava kišne šume Nove Gvineje.




Нема коментара:

Постави коментар